perjantai 8. heinäkuuta 2016

Lohjan ja Vihdin kirppikset

Tämänvuotinen suuri kirppiskierros suuntautui Uudellemaalle ja Kanta-Hämeeseen. Aloitimme kierroksen Lohjalta, jossa oli hyvä kierrätyskeskus, mutta josta ei ole juurikaan kuvia. Lohjan kiertsissä oli mainio periaate myydä oikeasti halvalla ja antaa ilmaiseksikin - hintaesimerkkinä se, että miesten pikkutakit maksoivat 40 senttiä kappaleelta.

Vhs-kasetit kannattaa edelleen tsekata.
Tästä huolimatta tavaraa riitti. Halli, jossa kierrätyskeskus sijaitsee, oli suuri, ja lisäksi toisessa rakennuksessa oli kierrätyskeskuksen kesäkirppispuoli, jossa oli ainakin huonekaluja ja rakennustarvikkeita. Suurin ja paras valikoima näytti olevan astioissa ja kodintavaroissa; vitriinistä napattiin yksi Nanny Stillin suuri Grappo-lasi, 6 e. Vaatteet ja lastentavarat vaikuttivat vähän läpikolutuilta, kiertovauhti on niissä varmasti kova. Huonekalupuoleen ei juuri kiinnitetty nyt huomiota käytännön syistä - mitään ei kuitenkaan olisi voitu ostaa mukaan. Matkakumppani löysi vinyyleistä kiinnostavia erikoisuuksia, Love Recordsin julkaiseman Chile-tukikonsertista tehdyn levytyksen sekä Leninin (!) puheita. Kirjat ovat Lohjalla halpoja, kalleimmillaankin vain kolme euroa (paria poikkeusta lukuun ottamatta, mutta poikkeukset eivät kuitenkaan olleet kovin kiinnostavia). Seassa on kiinnostavasti uudehkoa naistutkimusta, kuten Rosi Braidottia. Matkaan lähtee esimerkiksi Mäntyniemen arkkitehtuuria esittelevä kirja (3 e) sekä kasa lastenkirjoja ilmaislaarista. Ilmaiseksi lähtee myös vhs-kasetti, jossa 70-80-luvun kotimaisia lastenanimaatioita (ks. kuva).

Tiukan päiväohjelman vuoksi jätimme tyystin väliin kaikki Lohjan hyllykirpputorit, joita olisi ollut ainakin neljä, ja päätimme jatkaa ruokatauon jälkeen naapurikuntaan. Se harmitti, että pikkuinen Pelastusarmeijan myymälä oli suljettu käyntipäivänämme. Se on kuitenkin olemassa ja avoinna maanantaisin, torstaisin ja lauantaisin. Ruokatauko pidettiin kauppakeskus Lohjantähdessä sijaitsevassa Sushi Housessa, jonka 9,80 euron hintainen lounas oli hintansa väärti: sushit olivat maukkaita, tuoreita ja niitä oli paljon erilaisia.

Kirppismatkailijat ovat kovia hyväntekeväisyyskirppisten faneja, ja siksi Vihdissä ensisijaiseksi kohteeksi valittiin Manna-Kirppis, jota pitää ViaDia-yhdistys. (Lohjallakin olisi jossain ollut saman yhdistyksen kirppis, mutta se oli suljettu käyntipäivänämme.) Katsokaa, miten hieno! Tältä kuuluu kirpputorin näyttää. Kirppiksen naapureina oli paljon metelöiviä naakkoja.


Sisältä myös. Kiinnostavaa näkyy ainakin valaisimissa, seinälle ripustettavissa ja astioissa. Kuvaajan selän taakse jää eteinen, jonka takana toinen huone täynnä vaatteita ja kodintekstiileitä.


Astioissa noudatettiin tarkan ostajan linjaa ja mukaan lähti vain yksi Rörstrandin tarjoilulautanen Canaria-sarjaa (1950-luvun lopulta, suunnittelija Marianne Westman). Ompelutarvikkeista löytyi nippu 50-60-luvun ompelukaavoja ja pari metallivetoketjua.



Kirjapuoli ei ole kovin hyvä, vaikka kirjoja on yksi huoneellinen. Mukaan lähtee tuoreehko käännös Lewis Carrollin Liisa-kirjasta Through the Looking-Glass sekä omituinen Emanuel Swedenborg -käännös Avaruuden maapallot, jonka Sitadel-seura (?) on julkaissut monistenipun näköisenä vihkona. Mainittakoon vielä, että kirpputorin takana oli huonekalupuoli erillisessä vajassa, sieltä jonkun kannattaa käydä hakemassa hieno 60-luvun senkki, 40 eurolla varsinainen löytö. Senkistä ei valitettavasti saanut kuvaa, eikä sitä saatu myöskään ostettua. Joskus pitää lähteä kirppismatkalle pakettiauton kera.

Myös Vihdissä on useita hyllykirppiksiä, joista keskeisen sijainnin takia valikoitui katsottavaksi Hiiden Kirppis. Se oli pienehkö, vilkas ja varsin siisti hyllykirppis, josta etenkin lastenvaatteita etsivä olisi löytänyt aarteita. Keräilykamaa oli tarjolla vähän; eräällä hyllyllä komeilleet Iran peltipurkit jätettiin ostamatta huolimatta kohtuuhinnoista, koska ne eivät kuulu oman keräilyharrastuksen ydinalueelle. Yhdellä pöydällä oli vanhoja tauluja, mutta taulut ovat kirppismatkalla hankalia ja taulut jäivät, varsinkin kun yhtään täysosumaa ei niissä ollut, vaikka hyviä tussipiirroksia olivatkin.

Vihdissä jäi tsekkaamatta myös pari hyväntekeväisyyskirppistä aukiolosyistä. Paikallinen ortodoksiseurakunta näyttää pitävän keskiviikkoiltapäivisin kesäkirppistä ja Pisara-niminen ilmeisesti jonkin kristillisen yhteisön kirppis oli niin ikään suljettu tiistaina. Jos joku vierailee näillä, olisi mukava kuulla vaikutelmia!

Kiinnostavin Vihdin kirpputoreista oli kuitenkin avoinna: vuosia haaveilun kohteena ollut kierrätysmyymälä Wanhakierto-Finafynd Selin kylässä. Samaria-yhteisön ylläpitämä kirpputori, joka tunnetaan myös nimellä Selki-asema, on toiminut jo vuosikymmeniä. Seuraava kuva ei ehkä ole kauhean hyvä, mutta antaa osviittaa kirppishallin mittasuhteista: vaatehallin takana on vielä huonekaluhalli, jota ehdimme vain nopeasti vilaista; takaviistoon vasemmalle jää astiaosasto, ja kuvaajan taakse jäävässä erillisessä suuressa huoneessa oli retro-osasto.


Eikä siis "retrorekki" vaan erikseen rekki lasten retrolle, miesten retrolle ja niin edelleen. Huu! Valitettavasti kirppismatkaaja oli taas kovin valikoiva ja osti vain yhden vanhan pikku mekon pikku tyttärelle, mutta myös aikuisten valikoimasta olisi voinut tarvitseva löytää hyvää 1960-luvun perusvaatetta kohtuuhinnoin - sitä vanhempia vaatteita ei myymälässä oikein ollut. Tämä ei ole merkittävä miinustekijä, sillä vanhin vintage alkaa jo olla kadonnut hyväntekeväisyyskirppiksiltä nettikirppis- ja erikoismyymälätuotteiksi. Selistä löytyi kuitenkin esimerkiksi 60-luvun Nokian tossut, kokoa 42 (olisi pitänyt olla 43, jolloin olisi ollut loisto-ostos).


Yhdet 1950-60-lukujen vaihteen kävelykengät kuitenkin löytyivät, korkolaputtomina 3 e. Viininpunaiset miestenkengät ovat mokkaa ja vielä hyvässä kunnossa. Retropuolella oli myös kodintekstiilejä, jonkin verran astioita ja sisustusesineitä sekä kankaita ja tilkkuja osin valmiiksi pussitettuina. Ihastuimme peräti kolmeen vanhaan keramiikkaesineeseen, joista yksi lienee jonkun itse maalaama Kilta-kermapullo, hyvin aikansa hengen mukainen (pohjassa on nimikirjaimet ja vuosiluku -56). Lapsia varten ostettiin vanha Disney-kangas, joka on hiukan viallinen ja päätyy jatkojalostukseen. Kirjojakin Selki-asemalla oli paljon, osa vieläpä huvittavasti jaoteltu kotimaisiin mies- ja naiskirjailijoihin - tästäpä mallia divareille! Vhs-kaseteista löytyy yksi erikoisuus: sekopäinen rock-komedia Tähtijengi (Get Crazy Usa!), jossa Malcolm McDowell parodioi Mick Jaggeria. Elokuvaa ei ole julkaistu dvd:llä eikä ilmeisesti koskaan julkaistakaan.


Ensi kerralla Loppi, Karkkila, Riihimäki ja Hyvinkää!