maanantai 23. heinäkuuta 2012

Hamina

Jos ei olisi ollut tylsän sateinen päivä, olisimme varmasti viettäneet Haminassa enemmänkin aikaa kirpputorimaakuntamatkallamme. Kiva kaupunki! Aloitimme aamun kahvittelemalla raatihuoneen edullisessa ja kivassa kahvilassa ja sen jälkeen jalkauduimme ympyräkeskustan kirpputoreille. Niitä olikin monta, taisimme löytää peräti viisi!


Ensimmäisenä oli vuorossa Sinitaivas-niminen, Sininauhasäätiön ylläpitämä kirppis Kirkkokadulla ihan lähellä raatihuonetta (ylipäänsä jäi vaikutelma, että Haminassa kaikki on aina aika lähellä). Se oli melko pieni, mutta osoittautui hyväksi: pari Arabian harvinaisehkon Kemi-sarjan lautasta sarjaa keräävälle sukulaiselle, kaunis kuvioton vaaleanpunainen suuri Arabian lautanen, joka luultavasti ajoittuu 1960-luvun alkupuolelle, kuviollisia juomalaseja... räväkät tolppakorkoiset kengät aitoa 1970-lukua.

Levyvalikoima oli yllättävän hyvä, harvoin näkee kirppareilla näinkään hyviä levyjä: matkaan lähtivät ainakin ZZ Topin, ELO:n, Kool and the Gangin ja Pet Shop Boysin kokoelmat sekä Stallonen Cobra-elokuvan soundtrack (camp-hengessä tietenkin!). Seuralainen löysi 1970-luvun legendaarisen lastenlevyn Iso mies ja keijukainen (joskin huonossa kunnossa), me poimimme mukaan myös vanhoja diskosinkkuja sekä naarmuuntuneen kuuden biisin mini-ep:n täynnä vanhaa suomalaista tangoa. (Alla näyte Iso mies ja keijukainen -levyltä.)
Sinitaivaasta juoksimme sateen ropistessa Löytö-Kirppis -nimiseen paikkaan, jonka seinässä oli tällainen jo vintaasiksi muuttunut valomainos.


Fredrikinkadulla sijaitseva Löytö-Kirppis on hyllykirppiksen ja osto- ja myyntiliikkeen yhdistelmä. Luulin ensin pieneksi, kunnes löytyi alakertaan johtavat portaat. Tavara oli pääosin hyvin tavanomaista, seassa muun muassa tällaista:
Löytö-Kirppis tuotti pieniä hajalöytöjä. Suurimman saaliin löysi lapsi, jonka videokasettivalikoima täydentyi Digimon- ja Pokemon-leffoilla. Jätin yläkuvan vanhat lehdet ostamatta ihan kuljetusteknisistä syistä, mutta niitä oli paljon ja hinta perustasoinen kaksi euroa.

Löytö-Kirppiksen jälkeen suunnattiin Isoympyräkadulle Erilainen Apaja -kirppikselle. Vaikka talo näyttää tältä ja kadunpätkäkin oli lähes autio, kirppis on ihan nurkan takana kauppatorilta katsoen.


Erilaisessa Apajassa oli kumman tyhjää - ihan kuin paikka olisi valmistautunut muuttoon tai toipumassa sellaisesta - mutta löytöjä tuli astia- ja leluhyllystä. Sekä ilmaislaarista, johon lisättiinkin vaatteita meidän paikalla ollessamme - mukaan tulivat ainakin hipsterihenkiset farkkushortsihaalarit ja vaaleanvihreät pyöräilyshortsit. Kuvassa oleva kiva kuppi oli päätynyt pistokkaan ruukuksi.


Seuraava kohde oli Sotek-säätiön ylläpitämä Ekotalli Rautatienkadulla, joka oli vain parinsadan metrin päässä linnoitusvallin toisella puolen, vastapäätä Haminan kirjastoa. Rautatietähän ei Haminaan enää tule - entinen rautatieasema siinä Rautatienkadulla on nykyisin bussiasema! Ekotalli oli suuri, edullinen ja tavaraa oli kaikista perusryhmistä - tosin ei mitään kovin vanhaa tai muuten erityisen kiinnostavaa. Mukaan lähtivät vihreät korkokengät (sellaisia tarvitaan aina) sekä kasa erilaisia kirjoja, lähinnä lastenkirjoja, joista erikoisin lienee Kaarlo Thermanin satukokoelma Joutsenkello (Otava 1947), jossa on Rolf Sandqvistin poikkeava kuvitus. Hyväkuntoinen kirja maksoi kolme euroa, muuten kirjojen hinta pysytteli normaalissa: puolesta eurosta kahteen. 

Söpöjä kuppeja Sotex-säätiön Ekotallista. 

Vietimme Haminassa oikeastaan vain puoli päivää ja koska oli kiire eteenpäin, jätimme torin varrella sijaitsevan Megatorin käymättä. Nimi herätti seurueessamme jossain määrin ennakkoluuloja, myönnetään.

Kenkiä ja lautasia Haminasta.

7 kommenttia:

 1. Hei!
  Kiitos kivoista kuvista ja teksteistä Haminan kirppareista. Olen Erilaisen Apajan vapaaehtoistyöntekijä. www.erilainenapajablogspot.com on meidän sivumme.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista, Stina! Toivon teille hyvää jatkoa, kirppis oli positiivinen kokemus vaikka silloin käydessämme olikin vähän tyhjää.

  VastaaPoista
 3. Mukava postaus.Itse löysin kyseisen lastenlevyn juuri Kuhmoisista - paikalliselta kirpparilta ajomatkallani etelään.Huippukunnossa niin levy kuin kansi - kuin uusi.Levyvalikoima ei varsinaisesti päätä huimannut mutta muutamat erittäin hyväkuntoiset vanhat suomilevy kiinnittivät huomioni Huppulöytö.

  VastaaPoista
 4. Kuhmoisissa me emme olekaan vielä kirppistelleet :)

  VastaaPoista
 5. Megatori olisi kannattanut käydä tsekkaamassa! Minusta tosi kiva ja selvä kirppis reiluilla hinnoilla! Ja aina tekee löytöjä :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos Asta tiedosta, ensi kerralla poikkeamme sielläkin!

  VastaaPoista
 7. Moikka! Jos tulette Haminaan uudelleen, niin olemme avanneet Kaivokatu 3.een lastentarvikekirppiksen. Meillä on myös kahvila ja puoti jossa myydään itse tuunattuja tuotteita, kierrätettyä ja uutta kivaa! Lisäksi puodistamme voi ostaa paikallisten käsityötaitureiden tekemiä tuotteita! Käy kurkkaamassa facebookissa sivumme! T: Villa Kikatus

  VastaaPoista